1 bulan pertama Imlek setiap tahun ialah hari raya
tradisional orang Cina, iaitu tahun baru Cina. Tahun baru Cina yang juga
dipanggil “Guonian” ialah hari kebesaran yang paling meriah dan penting di
negeri China sudah sekian lama.
Di kalangan rakyat China, banyak terdapat riwayat tentang
asal usul Tahun Baru Cina. Salah satunya ialah, pada zaman purba, terdapat
sejenis binatang galak yang bernama “Nian”. Pada malam terakhir setiap tahun,
ia pergi ke setiap kampung dan keluarga, untuk makan manusia. Pada suatu malam,
“Nian” pergi ke sebuah kampung untuk makan manusia lagi, tetapi kebetulan
terdapat dua orang kanak-kanak yang sedang bermain cambuk, dan mengeluarkan
bunyi yang menakjubkan. “Nian” setelah terdengar bunyi itu, sangat terkejut dan
melarikan diri. Ia pergi ke sebuah kampung lagi, dan melihat sehelai baju merah
yang digantung di depan pintu sebuah rumah. Ia berasa pelik dengan baju merah
itu, dan secara kelam-kabut melarikan diri. Kemudian ia pergi ke sebuah kampung
lagi dan melihat ke dalam sebuah rumah , dan dalam rumah itu sangat terang,
lalu “Nian” terus melarikan diri lagi. Sejak waktu itu, orang sudah tahu “Nian”
takut pada bunyi, warna merah dan cahaya yang terang, dan telah mendapat banyak
cara untuk menangkisnya, misalnya menyalakan mercun, menempel kuplet dan
memasang lampu, dan ini secara beransur-ansur menjadi adat resam tahun baru Cina.
Kegiatan merayakan Tahun Baru Cina bermula sejak 23 bulan
ke-12 tahun Imlek dan sampai 15 bulan pertama tahun kemudian, iaitu pesta
Capgohme, selama hampir sebulan. Dalam tempoh itu, terdapat banyak jenis
kegiatan bagi merayakannya, termasuk dalam kehidupan harian, istiadat dan
hiburan.
Semasa masuk ke bulan 12 tahun Imlek, orang Cina sudah mulai
menyapu rumah secara besar-besaran. Namun semasa malam terakhir tahun itu,
selepas makan malam sehingga keesokan harinya, menyapu lantai adalah pantang
kerana orang Cina menganggap kalau siapa yang menyapu lantai pada waktu itu,
dialah mengalami kerugian duit.
Sempena merayakan Tahun Baru Cina, tidak kita di China utara
di China selatan, orang Cina sangat mementingkan makanan. Pada malam terakhir
setiap tahun, mereka harus makan dan minum bersama-sama, dan makanan juga
bermacam-macam, tetapi lauk ikan amat penting dan tak boleh dikurangkan. Di
China utara, pada malam itu, mereka harus makan Jiaozi atau Dumpling, semoga
bahagia dan kehidupan serba lancar pada tahun yang tahun. Di China selatan
pula, mereka harus makan kuih tahun baru supaya kehidupan makin tahun makin
bahagia.
Dalam tempoh merayakan tahun baru Cina, orang Cina suka
menempel dan menggantung kertas merah atau barang perhiasan bertuah di depan
pintu, halaman, bilik tidur, dinding, jendela dan perabot supaya suasana
menjadi meriah. Ini adalah istiadat menempel kuplet, dewa pintu, lukisan tahun
baru demikian untuk menunjukkan orang berdoa supaya serba lancar, panjang umur
dan hidup bahagia.
Bagi kegiatan hiburan pula, orang Cina sangat kaya dengan
perayaan tahun baru Cina, seperti memasang bunga api merupakan yang sangat
popular, teka-teki, mengunjungi pesta di kuil-kuil dan menikmati kecantikan
lampu bermain tanglong. Kegiatan tersebut biasanya dimulakan sebelum malam
tahun baru dan sampai ke kemuncaknya iaitu pesta Capgohme.
Istiadat dalam tempoh Tahun Baru Cina juga banyak. Yang
sangat popular ialah saling menghadiahkan kad tahun baru, memberi angbao dan mengucapkan
“Selamat Tahun Baru Cina”. Pada malam terakhir setiap tahun, selepas makan
malam bersama-sama, generasi muda mengucapkan “Selamat Tahun Baru” kepada
generasi tua, dan generasi tua memberi angbao kepada kanak-kanak. Pada 1 bulan
pertama tahun Cina, orang memakai baju yang mewah dan cantik, mengucapkan
selamat tahun baru dan panjang umur kepada orang tua, kemudian menziarahi
saudara mara dan kawan-kawan serta saling mengucapkan “Selamat Tahun Baru”.
Pada waktu itu, suasana hari raya sangat meriah dan harmoni.
0 comments:
Post a Comment