Surat Kiriman Tidak Rasmi: Lawatan ke Melaka

Kamu telah menyertai satu lawatan sambil belajar. Tulis sepucuk surat kepada kawan kamu dan ceritakan pengalaman kamu semasa lawatan tersebut.


--------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                    No. 07, TJ 1/8,
                                                                                    Taman Temerloh Jaya,
                                                                                     28000 Temerloh,
                                                                                     Pahang.

                                                                                      27 Jun 2012

Assalamualaikum, menemui sahabatku Fatimah yang ku rindui selalu. Diharapkan saudari sihat seisi keluarga. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk bertanya khabar dan menceritakan pengalaman saya semasa lawatan ke Melaka.

Pada 20 Jun 2012, saya telah menyertai lawatan ke Melaka, Bandaraya Bersejarah. Lawatan ini dianjurkan oleh Kelab Bahasa Melayu sekolah saya. Rombongan itu disertai oleh 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring. Kami pergi ke sana dengan menaiki sebuah bas yang disewa khas.

Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi peluang kepada murid melihat sendiri kesan-kesan sejarah negeri Melaka di samping melawat beberapa tempat menarik di negeri tersebut.

Sebelum bertolak ke sana, kami diminta berkumpul di dataran sekolah seawal pukul 7.30 pagi. Setelah diberi taklimat ringkas, kami mula bertolak ke sana kira-kira pukul 8.00 pagi dan tiba di Bandar Melaka sekitar pukul 12.00 tengah hari.

Semasa perjalanan, kami berhenti di pekan Bahau untuk bersarapan. Saya sungguh gembira melihat pemandangan yang indah sepanjang perjalanan tersebut. Tempat pertama yang kami singgah setelah tiba di Melaka ialah Zoo Melaka. Di situ kami dapat melihat pelbagai jenis hidupan liar seperti harimau, gajah, singa, rusa, kijang, zirafah dan lain-lain lagi. Kami berasa amat gembira kerana dapat melihat sendiri gelagat haiwan liar itu.

Selepas itu, kami pergi pula ke Taman Buaya yang terletak berhampiran dengan zoo tersebut. Pelbagai jenis buaya terdapat di sini seperti buaya tembaga, buaya katak dan lain-lain lagi. Saya berasa sungguh ngeri apabila melihat seekor buaya tembaga menyambar bangkai ayam yang dicampakkan oleh seorang pengawal kolam buaya di situ.

Kemudian, pada pukul 1.30 petang, kami pergi ke Taman Rekreasi Air Keroh untuk makan tengah hari. Selepas itu kami pergi pula ke Tugu A Famosa. Di situ, kami melihat kesan-kesan tinggalan sejarah di Zaman Penjajahan Portugis di Melaka. Ramai murid dan guru tidak melepaskan peluang untuk membeli pelbagai cenderamata di gerai-gerai yang banyak terdapat di situ.

Di situ juga kami diberi peluang untuk masuk dan melihat sendiri Model Kapal Perang Portugis yang pernah menyerang Melaka pada suatu masa dahulu. Selain itu, saya juga dapat menaiki Menara Taming Sari. Walaupun berasa takut tetapi saya gembira kerana dapat melihat hampir seluruh Bandaraya Melaka dari menara tersebut.

Sebelum bertolak balik, kami singgah pula di sebuah pasar raya besar di bandaraya ini. Kemudian, kira-kira pada pukul 6.00 petang, kami singgah di Masjid Negeri Melaka untuk sembahyang dan makan malam. Kami tiba di sekolah semula kira-kira pukul 12.00 tengah malam. Saya amat gembira kerana turut meyertai lawatan tersebut.

Akhir sekali, jika saudari ada cerita-cerita yang menarik, sudilah ceritakan kepada saya di sini kerana saya selalu menunggu-nunggu khabar daripada saudari. Sekian sahaja untuk kali ini. Di harap saudari sudi membalas surat saya.

                                                                                                Sahabatmu 
                                                                                                 Amirull

2 comments:

Anonymous said...

sesuai untuk semua orang .. thank you .. :)

zulhazleysham salleh said...

Good