cincang atau cencang

Satu lagi kesilapan yang sering berlaku di media setempat terutamanya dalam ruangan masakan ialah penggunaan perkataan cencang. 

Banyak pengguna merujuk perkataan yang bermaksud daging yang ditetak kecil-kecil sehingga menjadi halus dengan perkataan ‘cincang’. Cincang sebenarnya sejenis tumbuhan yang nama lainnya ialah cungkil, kabau, dan semincang.

Sebenarnya ejaan yang tepat ialah cencang:
 
+ Tukang masak itu sedang mencencang daging.
+ Daging cencang yang dibeli ibu itu hendak dibuat belotok atau sosej.
 
Cencang-cencang buah mangga,
Cecah kicap bercampur gula;
Duduk bincang dengan keluarga,
Jangan bercakap berjela-jela

Kita akan tertanya-tanya ketika membaca tajuk berita akhbar di slaid ini; 

Adakah nenek yang malang itu ditetak kecil-kecil sehingga halus? 

Sebenarnya ayat tersebut mengandungi unsur hiperbola; ungkapan kiasan yang diturunkan secara berlebih-lebihan untuk meninggalkan kesan tertentu. Namun ejaannya perlulah baku, iaitu cencang, bukan cincang dan digunakan sebagai unsur kreatif, bukan berita.

0 comments: